Assaf Iglesias


(Oviedo, Espanya, 1972)


—Instal·lació Plaça Nova Estació (Mapa)


“Era fàcil hacer planes en la Ciudad de los aviones”. Assaf Iglesias és un artista que practica la narració escrita, la fotografia, el dibuix i la pintura. Aparato Maravilloso. El sol de la bandera és un misteriós treball poètic, un mapa del tresor, un enigma a desxifrar pel lecto-espectador. Un relat compost d´imatges pictòriques, fotografies polaroid i textos. Un llibre que es llegeix entre línies i que mai no s’acaba de llegir. Una historia curta plena d’el·lipsis on un narrador en primera persona ens parla en passat: “Balboa Park. Allí fue donde vi los primeros aparatos. Hacía calor y estaba solo en San Diego”. El protagonista visita el Museu de l’aire i l’espai i allà descobreix l’aparell meravellós: un avió americà de combat de la Segona Guerra mundial, tot de metall, d’un sol motor i d’un sol seient: ”A lo lejos, vi una boca llena de dientes, y me acerqué con calma y emocionado. Allí estaba, un Curtiss P-40 Warhawk . Era lo más bonito que había visto en mi vida, y me senté a su lado para observarlo. Cada remache, cada pieza, cada detalle era una puta obra de arte. Más bonito que cualquier obra de cualquier artista al que pudiera admirar. Aquello era arte” (…) “No sabía cuándo iba a volver a ver algo tan bello”.

Tot un conjunt críptic on unes polaroids evanescents, a punt d’esvair-se com vapor d’aigua, ens presenten fragments d’aquests aparells meravellos i primers plans de delicades flors: “Los Hombres pedían pista, y las flores volaban”.

Les imatges, els textos són tènues rastres per seguir la narració íntima d’un viatge real i un viatge oníric que acaben per confondre’s en la memòria. “El arrepentimiento por lo hecho o por lo que no se hizo siempre llega tarde”. Una obra melancòlica i trista plena de bellesa.