Jordi Esteva


(Barcelona, Espanya, 1951)


—Instal·lació Antiga Estació (Mapa)
Socotra, la isla de los genios
és un profund i delicat treball amb diferents vessants. Sia amb imatges o amb paraules, l’escriptor, fotògraf i cineasta Jordi Esteva ens transporta a aquesta meravellosa illa perduda a l'oceà Índic que, a gairebé quatre-cents quilòmetres de les costes d'Aràbia,  ha preservat la seva flora i fauna primordials. Durant segles, tant navegants i comerciants indis, grecs o àrabs del sud hi van viatjar atrets per les valuoses propietats de les resines oloroses dels arbres de l'encens i la mirra.

La seva mirada defuig la temptació orientalista tan habitual dels viatgers occidentals i se centra en les seves vivències personals, per així, desvelar un món amagat del món. Com escriu el propi Jordi Esteva en la narració literària del seu viatge:

Quería salir al mundo y conseguir que lo exótico dejara de serlo. Es decir, que dejara de ser lo distinto y lo amenazante. Eso es lo que pretendía. Buscar los mundos que se iban”.

Més enllà de la seva voluntat documental, aquestes fotografies en blanc i negre ens parlen d’un paisatge oníric on el temps transcorre més lent dins el temps de les llegendes  i les narracions orals. Les seves imatges semblem tremolar com les flames d’un foc sota el cel de nit. Aquets retrats i imatges d’espais oberts, plens de fum i boira, ens volen mostrar l’illa somniada per l’autor. La seva Socotra viscuda.