Anu Kumar


(Kavi Nagar, India,1990)


—Instal·lació Biblioteca municipal de Rubí (Mapa)

La fotògrafa Kumar Anu  va néixer a la ciutat de Kavi Nagar, a Ghaziabad,  de l’estat d’Uttar Pradesh. Quan només tenia 8 mesos, la seva família va emigrar a Melbourne, Austràlia. Als 21 anys va tornar a la seva ciutat natal: "Recordo una sensació d'incomoditat, de no saber quin era el meu lloc o qui era jo en aquell context", diu l’autora, "Vaig començar a fer fotos com un exercici per aprendre a ser índia". Un lent camí per acceptar i comprendre la seva herència cultural.

Ghar, el títol d’aquest treball, significa “llar” en hindi i dona nom al registre visual de la seva tornada a casa. Durant 5 anys i amb la seva càmera de mig format, la seva mirada afable es passeja per les habitacions i els patis de la casa familiar, pels carrers del voltant, dibuixant la naturalesa amagada de la seva ciutat natal i la cartografia del seu patrimoni personal i cultural. Els retrats quadrats de la seva àvia, tietes i oncles conformen un àlbum familiar

que recull les tasques diàries i les escenes íntimes de la vida en família. Anu Kumar s’interroga  sobre les conseqüències personals  dels desplaçaments migratoris i la diàspora. La fotografia l’ajuda a entendre la seva identitat com a dona nascuda a l’Índia i criada a Austràlia.

La seva estètica descolonial vol enfrontar-se a la habitual representació fotogràfica occidental del tipus de revistes com National Geographic: una Índia plena d’exotismes i d’una coloració vibrant i saturada.

Els colors suaus i apagats i la seva llum boirosa plena d’un lleu smog ens desvelen el seu món més íntim i proper. La tristesa de ser i no ser d’un lloc profundament estimat.