La Nuu

MAI NO HEM ESTAT MODERNS

El lema expositiu de La Nuu 2023 recollirà el títol irònic i provocador del llibre del filòsof Bruno Latour (1947-2022), "Mai no hem estat moderns". Un assaig d’antropologia simètrica que evidencia que mai hem entrat del tot en la modernitat. 

El treball va ser publicat l’any 1991 en plena efervescència del pensament postmodernista i es proposava trencar la dicotomia excloent del pensament modern: Subjecte-Objecte i la seva derivada Natura-Cultura. El llibre  de Bruno Latour era també una crítica a la idea de la modernitat i a la seva suposada superioritat sobre altres formes de pensament. Com a intel·lectual post-colonial es va oposar a la idea d’un Occident racional i un món primitiu irracional. 

Latour sosté que la modernitat es basa en la idea de que els humans són els únics actors socials, mentre que la natura és vista com un objecte inert. Aquesta divisió entre la natura i la societat, entre l’objectivitat i la subjectivitat ens ha portat a l'explotació i a la degradació del medi ambient. Al mateix temps, la vessant política del seu pensament ens  alerta del vincle entre la devastació de la terra i les injustícies socials.

En la que es coneix com a teoria de l’actor-xarxa, Bruno Latour considera com agents tan Subjectes (humans) com Objectes(no humans) i multiplica els termes per introduir els conceptes de quasi-objecte o quasi-subjecte per donar compte d’aquesta hibridació i de les xarxes de relació que configuren el nostre món. 

Vivim en mons complexos, on la reducció d’una esfera de la vida a l’altra (de la ciència a la societat, o viceversa), implica una pèrdua absoluta en la descripció de la realitat.

En reconèixer que hi ha objectes que no encaixen en aquesta divisió binària, podem començar a pensar en la realitat d'una manera més complexa i oberta a la diversitat d'objectes i entitats que hi ha al món. La separació entre objecte, subjecte i discurs és totalment artificial.

La pràctica fotogràfica inclou la intersecció d’àmbits que conformen la totalitat del real segons Latour: el món exterior, la subjectivitat humana i la representació del discurs.

Els treballs fotogràfics i la curadoria que s'estableix per a l'edició 2023 ens ajudaran a reflexionar sobre les contradiccions i els dubtes que fonamenten els pilars de la nostra civilització i ens proposen altres maneres de reconsiderar el món.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies

més informacióAccepto